Tweede Wereldoorlog

Op dinsdag 29 januari kwamen de heren Scholten en Nijeboer vertellen over de Tweede Wereldoorlog. Beide mannen hadden deze oorlog meegemaakt. Meneer Scholten woonde destijds in Rotterdam, meneer Nijeboer in Kloostehaar. De beide mannen hadden veel verhalen te vertellen over wat ze meegemaakt hadden. Zo had meneer Nijeboer meegemaakt dat er geschoten werd toen de Duitsers binnenkwamen via de ophaalbrug in Kloosterhaar. Zijn huis stond precies tussen de leger plaats en de brug.

Meneer Scholten vertelde over het bombardement van Rotterdam, over zijn slaapplaats boven een gangkast en over de tijd dat hij ondergedoken had gezeten. Hij werkte toen bij een bakker en heeft hele angstige momenten beleefd. Daarnaast kon hij af en toe ook nog iets grappigs vertellen. Zoals over de vrouw die met een brood terug kwam in de bakkerij omdat er een sigarettenpeuk in zat. Dat kwam omdat meneer Scholten zijn collega (die die nacht bijna boven het deeg in slaap viel) zo over de rand van de kuip in het deeg had gekieperd.

De kinderen hebben anderhalf uur ademloos zitten luisteren en daarna was er nog tijd om een aantal dingen te bekijken die de mannen, maar ook de kinderen, mee hadden genomen. Een aantal kinderen kon hier maar geen genoeg van krijgen. Het was een mooie opening van ons geschiedenis hoofdstuk over de beide wereldoorlogen.

U bent hier: Home Groepen Groep 6 Nieuws